Artikel

Att resa med affärshemligheter

2016-10-24

Café Reser du i tjänsten? Både mellan platser inom Sverige och till platser utomlands? Har du någon gång med dig din bärbara dator och mobiltelefon när du gör dessa resor?

Jag tror jag vet dina svar på dessa frågor. Självklart tar du vanligtvis med dig dessa arbetsredskap alltid eller i alla fall emellanåt. Datorn och mobiltelefonen har fått en given plats i vår packning, men även ett förtroende att lagra de affärshemligheter och den affärskommunikation som inte ska vara publikt känd. Det är ett stort förtroende! Frågan är bara om dina enheter har rätt förutsättningar för att klara sin uppgift(?)

Det finns några saker som är bra att tänka på när man reser med affärshemligheter. Fem punkter är på inget sätt en fullständig lista, men kan vara en bra början på temat ”en säkrare resa”. Det gäller som alltid att börja med något.

  1. Hårddiskskrypto för din bärbara dator.
    Om din dator blir stulen eller av annan orsak är borttappad känns det mycket bättre att veta att den information som finns lagrad där är skyddad (krypterad). BitLocker är ett vanligt hårddiskkrypto för Windows-plattformen. Dessutom inkluderas det ofta i din redan befintliga Windows-licens. För Mac-datorer är den vanligaste FileVault2. Även denna medföljer, men måste aktiveras av IT-avdelningen. Tänk även på att ett hårddiskskrypto endast skyddar informationen då datorn är helt avstängd. Det skyddar inte om du bara slår ihop datorn till ett s.k. sovläge/skärmlås. Det går även att få motsvarande funktioner för mobiltelefoner.

  2. Krypterade USB-enheter.
    USB Det är lättare att tappa bort lagringsenheter som är små. En bra sak att överväga är att begränsa antalet USB-minnen som används för lagring av affärshemligheter. Ytterligare ett steg är att använda någon typ av krypterade minnen. Det finns USB-minnen och externa hårddiskar som gör det enkelt för användaren och sköter krypteringen helt transparent. Det enda du behöver göra är att slå en pin-kod direkt på USB-minnet innan det ansluts till datorn. Skyddet aktiveras automatiskt när minnet dras ut från datorn igen.

  3. Sekretessfilter (s.k. privacy filter) för bildskärmen.
    Har du upplevt att den som sitter bredvid eller bakom dig på tåget eller på flygplatsen tjuvkikar på din skärm? Inte helt ovanligt och dessutom ganska irriterande… Detta löser man enkelt genom att sätta för ett slags sekretessfilter (”plastblad”) framför skärmen. Sekretessfiltret gör det omöjligt att se skärmens innehåll från andra vinklar än direkt framifrån och i in viss höjd.

  4. Skyddad internetkommunikation.
    Använd öppna trådlösa nätverk på caféer och hotellrum med försiktighet! Om du har möjlighet att ansluta via VPN till din arbetsgivare, så gör det innan du kollar mejlen och surfar på internet. Om du inte har tillgång till VPN via arbetsgivaren, så går det att teckna abonnemang med en leverantör som erbjuder det. Det viktigast är att endast använda det öppna trådlösa nätverket som en ”trafikbärare” för din skyddande VPN-tunnel. I annat fall riskerar du att bli avlyssnad med relativt enkla metoder.

  5. Håll datorn under uppsikt.
    Det låter ju självklart, men jag menar inte bara sett ur ett rent stöldperspektiv. Det händer ofta att folk går på toaletten eller går för att hämta mer kaffe och samtidigt lämnar sin dator upplåst på bordet där de sitter. Om någon i ett oövervakat läge kan ansluta ett preparerat USB-minne till datorn, så kommer detta med all sannolikhet inte upptäckas av ett antivirusprogram. Du kommer inte heller själv att upptäcka något när du kommer tillbaka och fortsätter att jobba. Skadan kan trots detta bli förödande. Kom ihåg att låsa skärmen innan du går iväg!


Trevlig resa!

- Dingard AB