Artikel

Semester i lugn och ro? Inte för alla...

2016-06-29

Semester Nu väntar säkert många på att sommarsemestern ska börja och för andra är det redan en realitet. Tanken är att vi under semestern ska få koppla av, vila upp oss, träffa familj och vänner som ger oss ny energi inför höstens roliga utmaningar. För att semestern ska bli så avkopplande som möjligt vill vi därför tipsa om några saker som är bra att tänka på gällande informationssäkerhet i semestertider.

  1. Använder du företagets mobiltelefon även privat?
    Tänk då på att den ofta innehåller en hel del information som är att betrakta som skyddsvärd för din arbetsgivare. Troligtvis har du den inte under samma intensiva uppsikt under semestern som under en vanlig arbetsdag, t.ex. på stranden, på semesterresan, etc. Risken för stöld ökar då markant.

    Idag är det inte bara intäkterna vid försäljningen av den stulna telefonen som lockar tjuven, utan även försäljningsvärdet av informationen som finns lagrad i den. Det kan vara e-post med bilagor, kontaktlistan eller de kamerabilder du sparat.

    Det är viktigt att veta att en informationstjuv inte fysiskt behöver ta med sig mobilen. Det räcker med att i ett obevakat ögonblick "låna" den i 30-40 sekunder.

    Att kryptera telefonens innehåll är oftast en sak som din arbetsgivare behöver godkänna, men vi rekommenderar att du själv gör en backup av telefonens innehåll innan du går på semester. Spara denna backup på din arbetsplats, inte i hemmet. Se även till att aktivera spårningsfunktionen av mobiltelefonen. Den möjliggör att du kan lokalisera enheten vid stöld och framförallt fjärradera dess innehåll.

    Android: http://google.com/android/devicemanager
    IOS: http://www.icloud.com/#find

  2. Ligger arbetsdatorn i jobbväskan där hemma?
    Visst är det kul att kunna hjälpa en stressad kollega under semestern utan att åka in till kontoret! Tur att du har fjärrinloggning från din arbetsdator som ligger i jobbväskan där hemma... Även om du har hemlarm, så rekommenderar vi att du låser in datorn på något sätt i hemmet. Innan du påbörjar semestern är det precis som med mobiltelefonen viktigt att göra en extra backup själv.

  3. Kollar du e-post under semestern?
    Spridningen av elakartad programvara som ”kidnappar” datorns och mobiltelefonens digitalt lagrade information är enorm idag. Det är inte som tidigare direkt körbara program som skickas via e-post, utan idag är det ett stort fokus på vanliga Word-/Excel-/PowerPoint- och ZIP-filer. Dessa innehåller i sig inte alltid någon skadlig kod, men när de öppnas sker automatiskt anrop till webbsidor med skadlig kod. I många fall leder detta till att innehållet i din dator krypteras och en lösensumma krävs (läs mer om s.k. ransomware). Dessa undgår dessutom i de flesta fall antivirusprogrammen eftersom de masstillverkas med små variationer. Detta gör det svårt för antivirusprogrammen att upptäcka dem. Var därför extra kritiskt när du får dokument från okända avsändare. Men, det kan även komma från kända avsändare, så fundera alltid en extra gång. Det finns en del e-post med skadlig kod i omlopp från fejkade avsändare såsom Postnord, Elgiganten, Swedbank, Apple, m.fl. som är skrivna på svenska...

    Påminn och informera gärna kollegor och sommarpraktikanter om detta. De som vill komma åt skyddsvärd information eller på annat sätt luras vet att beredskapen är lägre under semestertiden och chansen att lyckas därför större.


  4. Trevlig sommar önskar vi!

    - Dingard AB